Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, a înregistrat anul trecut cele mai bune rezultate financiare de la înfiinţarea companiei, problemele cu care s-a confruntat Hidroelectrica, principalul producător de energie local, pe fondul secetei creând condiţiile necesare pentru creşterea vânzărilor unităţii din bazinul Olteniei.
Astfel, afacerile Complexului Energetic Turceni au ajuns la 1,53 miliarde de lei (364,2 milioane de euro), cu peste 46% mai mari faţă de cele din 2010. Totodată, compania a reuşit să treacă pe profit după pierderile de 69 de milioane de lei acumulate în 2010.
"Cifra de afaceri a crescut la 1,530 miliarde de lei în 2011, faţă de 1,044 miliarde de lei în 2010. În 2011 societatea a înregistrat un profit net de 58 milioane de lei (13,8 milioane de euro)", spune Marian Motocu, directorul general al unităţii.
Necazul unora, bucuria altora
Anul trecut structura producţiei de energie din România a suferit modificări importante din cauza secetei grave care a afectat producţia Hidroelectrica. Dacă în 2010 rapoartele publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arătau că ponderea producţiei de energie hidro a fost de circa 36%, anul trecut Hidroelectrica nu a mai putut livra decât 26%.
În acest context, producătorii termo au fost obligaţi să acopere diferenţa provocată de secetă astfel încât consumul intern să poată fi asigurat.
De la o pondere a producţiei de energie bazată pe cărbuni în 2010 de circa 34%, anul trecut termocentralele au livrat 40% din toată producţia de energie. Cea mai mare contribuţie a avut-o Complexul Energetic Turceni cu o cotă de 13,5%.
Mai mult, odată cu scăderea producţiei de energie hidro şi preţul energiei a crescut, acesta fiind un alt factor care a contribuit la avansul afacerilor realizate de termocentrale. Ni