Puterea şi opoziţia au bătut palma pentru reintroducerea listelor la parlamentare, într-o formulă a uninominalului mixt în care o parte dintre senatori şi deputaţi să fie aleşi direct, iar restul de pe o listă de compensare. Deşi PDL, PSD şi PNL au susţinut public că vor uninominal pur, în spatele uşilor închise unde s-au desfăşurat la lucrările comisiei parlamentare pentru cod electoral, sub pretextul opoziţiei UDMR şi minorităţilor, reprezentanţii celor trei partide au ajuns la consens în cazul sistemului mixt.
Chiar şi liberalii care în legislatura trecută au promovat actuala lege a votului uninominal s-au dezis de ea, optând pentru formula mixtă.
“Indiscutabil, da, este o variantă mai bună de vot pentru că una mai proastă decât cea actuală nu există. La această formulă s-a ajuns pentru că a fost respins votul uninominal pur şi votul pe liste şi s-a convenit pe consens să se facă vot mixt. Este un compromis, dar un prim pas către votul uninominal pur”, a declarat liderul senatorilor PNL, Pui Haşotti, pentru gândul.
De aceeaşi părere este şi colegul său de partid, Victor Paul Dobre, care a adăugat faptul că votul mixt are totuşi două avantaje pentru cetăţean faţă de legea electorală actuală. “În primul rând, va putea să îl voteze pe cel pe care îl consideră mai bun colegiul lui. În al doilea rând, are în faţă şi listele partidelor şi aşa votează oricare partid pe care-l consideră că răspunde cel mai bine opţiunilor sale. Toate voturile sunt utile nimic nu se risipeşte”, a spus, pentru gândul, deputatul PNL.
Cu toate acestea, Dobre a spus că liberalii nu renunţă la ideea unui vot uninominal pur, dar că acest compromis este unul util, reprezentând un rău mai mic decât cel din prezent. “Nu ne lăsăm bătuţi, e vorba că actuala lege nu e bună şi trebuia să se schimbe, de aceea trebuia să mergem spre o lege mai bună”, a adăugat el.
PSD,