Cele mai importante instituții publice au propriile colecții de obiecte de valoare. Din motive de securitate, expozițiile nu sunt accesibile pentru toți curioșii, fiind vizitate doar de delegații oficiale.
Primul muzeu căruia i-am trecut pragul este cel al Guvernului, amplasat la etajul cinci al sediului - cel mai bine păzit sector al Executivului. Deşi nu a mai fost actualizat de mai multă vreme, toate exponatele sunt aranjate perfect şi strălucesc ca noi. Suvenire, cărţi, documente, diplome, tablouri şi hărţi. Găseşti de toate în acest muzeu. Sunt lucrurile primite în dar de premierii Andrei Sangheli, Ion Sturza, Dumitru Braghiş, Vasile Tarlev, Zinaida Greceanâi şi Vlad Filat.
FOTO: Muzeul Guvernului
La intrare, în partea stângă, sunt expuse Constituţia Republicii Moldova, stema şi drapelul ţării, toate având elemente unicat. Alături se află un colţişor cu ulcioare, farfurii şi alte obiecte de artizanat confecţionate de cei mai buni meşteşugari de la noi. Cel mai impunător exponat al muzeului, pe care n-ai cum să-l treci cu vederea, este armura unui cavaler, care măsoară peste doi metri înălţime. Este adus din Malta şi a fost oferit muzeului de către fostul prim-ministru, Vasile Tarlev. Lângă suvenirul gigant stă şi un paloş, luat în evidenţa Poliţiei.
Istoria RM-UE, ilustrată
Chiar în centrul încăperii se înalţă un pilon care ilustrează relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „Toate documentele sunt aranjate în ordine cronologică, în formă de spirală, şi reprezintă calea ţării noastre spre UE", precizează Maricica Badan, funcţionară a Executivului, cea care ne-a fost ghid. Tot din categoria relaţiilor externe face parte şi o hartă a lumii, însemnată cu puncte albastre. Semnele indică statele cu care Republica Moldova are încheiate tratate şi acorduri bilaterale.
Printre piesele de muzeu se iveşte şi chipul p