Narcis, prima acvilă ţipătoare mică dintre cele echipate cu transmiţător satelitar, s-a întors în zona de cuibărit din Munţii Făgăraş, după ce a parcurs peste zece mii de kilometri, informează, marţi, Societatea Ornitologică Română (SOR).
Narcis a plecat la drum în 21 septembrie 2011, trecând prin Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania şi a ajuns în prima zona de iernare, Zimbabwe, în 22 noiembrie. În migraţia de toamna a parcurs 10.730 de kilometri. Şi-a petrecut iarna în Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud şi Botswana, cutreierând 6.670 km. A început migraţia de primăvară în 28 februarie 2012, parcurgând 8.632 km până la întoarcerea în Piemontul Făgăraş.
“În data de 3 aprilie 2012 a sosit în zona de cuibărit Narcis, prima acvilă ţipătoare mică dintre cele echipate cu transmiţător satelitar în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”. Migraţia mai multor acvile ţipătoare mici din România este urmărită prin intermediul transmiţătoarelor satelitare, o metodă foarte eficientă pentru a afla traseul acestora”, anunţă SOR.
Acvila ţipătoare mică este o specie vulnerabilă, populaţia mondială fiind estimată la aproximativ 20.000 de perechi cuibăritoare. Conform celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 – 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22 la sută din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi zece la sută din populaţia mondială. Specia cuibăreşte în păduri depresionare, păduri de luncă, păduri din zone de deal şi de munte, cea mai mare concentrare a populaţiei din ţara noastră fiind întâlnită în Transilvania. Este o specie migratoare, plecând de obicei în septembrie pentru a ierna în ţările din Africa Centrala şi de Sud.
Narcis este un mascul adult echipat cu transmiţător la data de 20 iulie 2011, de specia