Un tsunami provocat de cutremurul puternic înregistrat miercuri în largul Indoneziei este puţin probabil, deoarece pământul s-a mişcat în plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apă, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizică (USGS), citat de BBC News Online.
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,7 a fost înregistrat miercuri în largul coastei occidentale a insulei indoneziene Sumatra, fiind emisă o alertă de tsunami pentru întregul Ocean Indian. Seismul s-a produs la ora 8.38 GMT (11.38, ora României), la o adâncime de 33 de kilometri şi la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat USGS, care iniţial estimase magnitudinea la 8,9.
Centrul american pentru tsunami din Pacific a emis o alertă de tsunami pentru întregul Ocean Indian. "Seismele cu o asemenea magnitudine au potenţialul de a genera un tsunami distructiv de amploare, care poate afecta zonele de litoral din întregul bazin al Oceanului Indian", a avertizat Centrul într-un comunicat.
Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC) a anunţat că deocamdată nu se ştie dacă s-a produs un tsunami în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 înregistrat miercuri în largul insulei indoneziene Sumatra, dar a sfătuit autorităţile "să ia măsurile adecvate".
Bruce Presgrave, un expert din cadrul USGS, a declarat însă pentru BBC că un tsunami este puţin probabil, deoarece pământul s-a mişcat în plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apă. "Nu putem exclude această posibilitate, dar mişcarea orizontală este puţin probabil să producă un tsunami distructiv", a precizat el.
Un purtător de cuvânt al agenţiei pentru managementul dezastrelor din Indonezia a declarat că seismul s-a simţit "foarte puternic". "Electricitatea s-a întrerupt, sunt blocaje în trafic pentru ac