Creierul uman a devenit, pe parcursul evoluţiei, tot mai mare, pentru că omul a fost constrâns să coopereze cu semenii săi şi a învăţat astfel să muncească în echipă, informează MEDIAFAX, care citează AFP.
Comparat cu cel al predecesorilor săi hominizi, creierul lui Homo sapiens are alura unui uriaş. În ciuda cunoştinţelor lor numeroase şi a circumvoluţiunilor supradimensionate, oamenii de ştiinţă nu au reuşit niciodată cu adevărat să explice motivul pentru care creierul uman a evoluat în acest fel.
Potrivit cercetătorilor irlandezi şi scoţieni, răspunsul ar putea fi unul destul de simplu: pentru a supravieţui, omul a avut nevoie să coopereze şi a trebuit deci să se înzestreze cu un creier suficient de mare pentru a se descurca cu succes în aceste relaţii sociale complexe.
Pentru acest studiu, publicat în revista britanică Proceedings of the Royal Society B, savanţii au realizat un model informatic care reproduce creierul uman, a cărui reţea de neuroni era capabilă să evolueze pentru a reacţiona faţă de o serie de provocări de natură socială.
Acest creier virtual a fost supus apoi în faţa a două scenarii.
În primul test, doi infractori sunt arestaţi de poliţie şi fiecare poate decide să îl denunţe sau nu pe celălalt. În al doilea test, cei doi indivizi sunt "prizonieri" în automobilul lor rămas blocat în zăpadă şi trebuie să evalueze situaţia pentru a afla dacă trebuie să îşi unească forţele pentru a reuşi să iasă sau dacă trebuie să se mulţumească să îl lase pe celălalt să acţioneze.
În ambele cazuri, s-ar presupune că unul dintre cei doi indivizi ar putea obţine mai multe avantaje rămânând egoist. Totuşi, cu cât creierul său evolua mai mult, cu atât individul era mai înclinat spre cooperare, au descoperit cercetătorii.
"Cooperăm adeseori în cadrul unor grupuri mari de indivizi care nu se cunosc între ei, iar acest fapt necesi