Jurnalul Hildei Slayter, o supravieţuitoare a scufundării Titanicului, a zăcut aproape un secol în arhivele nurorii sale, care nu credea că are cine ştie ce valoare. Documentul a intrat recent în posesia scriitorului canadian Alan Hustak, urmând să fie publicat în câteva zile. Alan Hustak călătoreşte în prezent pe vasul MS Bamoral, care reface călătoria Titanicului, alături de omul de afaceri român Cornel Tăbăcaru. La intervenţia acestuia, Hustak a acceptat să povestească în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional despre cele relatate de Hilda Slayter în timpul călătoriei sale pe Titanic.
"Hilda Slayter nu era deloc interesată de renumele Titanicului. Pur şi simplu dorea să ajungă cât mai repede în Canada, unde urma să se mărite. Aşa că s-a îmbarcat pe Titanic aşa cum ne-am sui noi într-un taxi. Nu o interesa cu ce ajunge, o interesa doar să ajungă la destinaţie", povestşte Alan Hustak.
Scriitorul canadian, al cărui interes pentru Titanic l-a făcut să scrie mai multe cărţi legate de subiect, a reuşit, în urmă cu 20 de ani, să obţină câteva fotografii ale Hildei. Abia recent a putut să dea şi de jurnalul pasagerei îmbarcate, în grabă, în urmă cu 100 de ani pe Titanic. Hilda era nepoata constructorului vasului, Samuel Curnard, însă cererea atât de mare pentru un loc pe cel mai modern vas al lumii a făcut ca pasagera să obţină un loc doar la clasa a doua.
"A fost nevoită să călătorească la clasa a doua, pentru că la clasa întâi nu mai erau bilete. În jurnal, Hilda descrie cu dezgust condiţiile în care este nevoită să locuiască. Când a ajuns în cabina ei, era apă pe podea. Hilda era foarte bogată şi nu era obişnuită cu astfel de condiţii", spune Alan Hustak.
Trusou de 7.000 de dolari
Noua dezamăgire a Hildei era ultima dintr-un şir mai lung. Hilda Slayter s-a născut în Halifax, Nova Scotia, la 5 aprilie 1882. A fost fiica unui doctor bogat, c