Utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate şi manipularea pieţei ar trebui considerate infracţiuni penale în toate statele UE.
Europarlamentarii votează astăzi, în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European, raportul referitor la propunerea de directivă care va obliga statele membre să introducă în legislaţia naţională sancţiunile penale pentru utilizările abuzive ale informaţiilor privilegiate şi manipulările pieţelor financiare.
Tentativa de a desfăşura activităţi de utilizare abuzivă a informaţiilor privilegiate sau de manipulare a pieţei ar trebui să fie pedepsită, de asemenea, ca infracţiune penală. Delictul legat de informaţiile privilegiate ar trebui să se aplice persoanelor care deţin astfel de informaţii şi sunt conştiente de natura lor, mai prevede propunerea de directivă.
Manipulare fără frontiere
„În prezent există diferenţe mari în legislaţiile naţionale. Cinci state UE nu au sancţiuni penale pentru divulgarea de informaţii privilegiate de către un deţinător primar de informaţii privilegiate, iar opt state membre nu au sancţiuni pentru deţinătorii secundari de informaţii privilegiate. În plus, există un stat membru care nu impune în prezent sancţiuni penale pentru utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate de către un deţinător primar de astfel de date şi patru state membre care nu impun sancţiuni pentru manipularea pieţei", se arată în raportul Arlene McCarty.
Propunerea Comisiei pe acest subiect arată că regulile diferite şi chiar divergente ale statelor membre privind impunerea de sancţiuni penale pentru infracţiunile de abuz de piaţă creează o nişă pentru infractori, care deseori profită de un sistem de sancţiuni mai puţin sever.
Abuzul şi încrederea investitorilor
Comisia Europeană apreciază că, din cauza efectelor negative pe care le provoacă tentativele de u