Satele românești se împart tot mai vizbil în două categorii. Unele dinamice și prospere, unde nivelul de viață tinde să-l egaleze pe cel din urban, și altele dominate de subdezvoltare și sărăcie.
Cu 11.350 de locuitori, Valu lui Traian este a șaptea cea mai mare comună din România. „Am asfaltat, am introdus iluminatul public și rețeaua de apă peste tot, circa un sfert din case sunt conectate la canalizare și acum se introduc și gazele. La infrastructură ne putem compara cu vecinii noștri din Constanța“, afirmă primarul Florin Mitroi. Poziția geografică a ajutat și economia localității, unde activează peste 400 de firme care produc venituri importante la bugetul local. „Au existat unele intenții de a deveni oraș, însă deocamdată s-a renunțat. Pentru atragerea de fonduri europene este mai bun statutul actual“, mai spune edilul.
Câteva zeci de kilometri mai încolo, la Vulturu, administra-ția locală a dezvăluit recent că singura șansă de a se salva de faliment este concretizarea proiectului unui parc eolian în zonă, ce ar urma să crească încasările bugetului. „Asistăm la o polarizare a ruralului. Avem comune foarte dezvoltate, mai ales lângă marile orașe sau în zone turistice, și unele îmbătrânite și înghețate, unde singura schimbare notabilă este renunțarea aproape completă la cultura tradițională în favoarea celei promovate de televiziune“, explică Marian Preda, decanul facultății de Sociologie din București. El arată că există și o a treia categorie, intermediară: „localitățile unde au loc unele lucrări de infrastructură care aduc civilizație reală și unde procesul de ameliorare a condițiilor de trai este încă în desfășurare“.
Plus și minus
Schimbările din lumea satului românesc sunt incontestabile, dar încă insuficiente. În ultimii 20 de ani s-a majorat semnificativ numărul comunelor cu rețele de apă, canalizare ori gaze, dar și lungi