Audienţele TV ale lunii martie (care au fost publicate de blogul www.paginademedia.ro) ne oferă un tablou interesant al evoluţiei audiovizualului românesc. Unele lucruri sînt previzibile, aşa cum este poziţionarea producţiilor PRO TV pe primele locuri, altele sînt în măsură să ne surprindă.
Există şi surprize de-a dreptul plăcute – aşa cum e faptul că Dan Diaconescu a scăzut foarte mult în preferinţele telespectatorilor, că în luna martie emisiunea lui a ajuns să strîngă doar o medie de 49.000 de telespectatori pe minut, şi că a fost depăşit de Eugenia Vodă, a cărei emisiune, Profesioniştii, a fost vizionată în medie de 90.000 de telespectatori pe minut. Ei bine, iată că am ajuns s-o vedem şi pe asta! Mai mulţi români să fie interesaţi de o emisiune de cultură decît de mizeria otevistă. Să nu ne pierdem, deci, speranţa, se mai pot întîmpla şi lucruri bune în România.
DE ACELASI AUTOR Premiile acestei rubrici pentru 2012 Actorul şi televiziunea Cine pleacă, cine rămîne Ordonanţa pe furişTopul audienţelor înregistrate de talk-show-uri ne mai oferă o veste îmbucurătoare: pe locul 3, cu 296.000 de telespectatori pe minut, se află cea mai de bun-simţ emisiune de dezbateri de la noi – După 20 de ani (difuzată duminică dimineaţa la PRO TV). E o emisiune echilibrată, corectă, realizată cu profesionalism, şi nu una de propagandă, aşa cum sînt mai toate talk-show-urile de la noi. Printre acestea se află cele de la Antena 3 care, avînd avantajul că atacă sistematic o administraţie cu imaginea erodată, domină topul audienţelor, cu Sinteza zilei pe primul loc (381.000 de telespectatori pe minut) şi La ordinea zilei pe locul 2 (303.000 de telespectatori pe minut). Adică cele mai lătrătoare producţii ale postului – cu Mihai Gâdea şi, respectiv, Dana Grecu. Sub semnul întrebării de la B1, emisiune care face propagandă pentru Putere, se plasează abia pe locul 15, cu 1