Un scurtmetraj, prezentat ieri de regizorul Sorin Avram, scoate la iveală un document secret care arată ce proprietăţi ar fi primit mareşalul Ion Antonescu de la guvernatorul Odesei după cucerirea acestui oraş de către armata română în timpul celui de-al doilea război mondial.
Dacă Hitler câştiga războiul, am fi putut spune astăzi „Odesa, pământ românesc?". Iată una dintre temele de gândire pe care le ridică un proaspăt documentar realizat de Sorin Avram, un regizor pasionat de istorie, care în urmă cu câţiva ani a realizat şi filmul „Ultimele zile ale ultimului mareşal". Scurt-metrajul „Imobiliare la Odesa" scoate la iveală existenţa unui document incendiar, care arată cum era să devină Mareşalul Ion Antonescu proprietarul unei superbe vile la Marea Neagră şi al unui domeniu de 19 hectare, pentru că reprezenta „prima administraţie românească, care s-a întins temeinic în afara graniţelor ţării". Unul dintre subiectele fierbinţi din Istoria României - „Ar fi trebuit sau nu mareşalul să treacă dincolo de Nistru, după cucerirea Basarabiei? - ajunge din nou în atenţia publiciului prin intermediul acestui documentar. Dar să vedem despre ce act este vorba şi ce l-a determinat pe regizor să facă un nou film despre mareşalul Antonescu.
Scrinul cu noroc
Un document misterios ascuns în sertarele unui scrin ajunge în casa unui medic stomatolog român proaspăt întors din Germania. Doctorul Michael Beck este, de altfel, şi unul dintre personajele centrale ale scurt-metrajului „Imobiliare la Odesa". Medicul vine de la Berlin la Bucureşti, îşi cumpără un scrin dintr-un anticariat şi, dă peste un act de împropietărire de la 1942, scris pe o piele de căprioară, şi o anexă cu planul unui domeniu de 19 hectare, ambele aparţinând lui Ion Antonescu. Al cui e scrinul? Nimeni altul decât Olivian Verenca, secretarul guvernatorului Odesei. Cum