Singurul producător intern de vaccinuri şi seruri este la un pas de faliment, având în vedere că de luni bune nu mai produce nimic.
Institutul Cantacuzino nu mai are nici o autorizaţie de fabricare, iar statul va cheltui astfel milioane de euro pe vaccinuri de import. Astfel, nu va mai fi pregătit în acest an nici măcart vaccinul antigripal sezonier, institul neavând autorizaţia nici de a vinde cele 300.000 de doze de vaccin BCG şi 400.000 de doze de Polidin, care vor expira în curând în depozit. Însă acestea nu ar fi singurele probleme pe care le are celebrul institut, care trebuie să plătească, potrivit unei informaţii prezentate de ştirile ProTv, nu mai puţin de 1 milon de euro Ministerului Sănătăţii după incidentul din ianuarie când 400.000 de vaccinuri antigripale au fost retrase de pe piaţă, pentru că una din tulpini nu era eficientă. Plata acestei datoriei ar însemna falimentul, iar ancheta pe care Ministerul Sănătăţii vrea să o înceapă nu ar mai putea salva nimic.
Problemele din Institul Cantacuzino au înceăut să apără încă din 2010, când s-a oprit producţia la vaccinul împotriva tuberculozei, fapt care a făcut ca Ministerul Sănătăţii să importe nu mai puţin de 1 milion de doze de vaccinuri, iar anul trecut a fost oprită producţia serului imunostimulator Polidin. Astfel, s-a ajuns din cauza unui management defectuos, la situaţia ca un institut care în urmă cu 50 de ani producea nu mai puţin de 174 de produse biologice, vaccinuri şi seruri să nu mai producă nimic, iar Ministerul Sănătăţii să fie nevoit să importe tot.
Singurul producător intern de vaccinuri şi seruri este la un pas de faliment, având în vedere că de luni bune nu mai produce nimic.
Institutul Cantacuzino nu mai are nici o autorizaţie de fabricare, iar statul va cheltui astfel milioane de euro pe vaccinuri de import. Astfel, nu va mai fi pregătit în acest an