Romania ar trebui sa ajunga la o infrastructura rutiera de invidiat: 4.400 de kilometri de autostrada si alti 5.600 de kilometri de drumuri expres sau cu 4 benzi. Asta prevad nenumaratele proiecte "prioritare" de dezvoltare a infrastructurii elaborate in ultimii 22 de ani si aprobate chiar prin lege.
Toate guvernele au considerat dezvoltarea de autostrazi si drumuri expres ca fiind prioritara si aproape fiecare a venit cu propriile planuri de actiune. Insa de la vorbe la fapte diferenta a fost uriasa. De "numai" cateva mii bune de kilometri.
Culmea, multe dintre proiectele de constructie a autostrazilor si a drumurilor expres au fost transpuse in fel de fel de reglementari, iar cele prioritare aprobate chiar prin legi. Exista nu mai putin de 9 acte normative importante emise in acest sens, care nu s-au respectat niciodata. In realitate, s-a realizat in jur de 7% din acest plan general, de 10.000 de kilometri, iar in ritmul in care s-au construit pana acum autostrazi si drumuri cu 4 benzi ar mai fi nevoie de peste 300 de ani pentru ca reteaua rutiera moderna sa arate precum cer legile in cauza.
Actul normativ nr. 1: o anexa secreta
Primul act normativ referitor la infrastructura rutiera a fost Hotararea de Guvern nr 947 din 14 august 1990, prin care "se aproba programul national de modernizare a drumurilor si constructia de autostrazi, prevazut in anexa *) la prezenta hotarire", cu mentiunea *) ca "anexa se comunica unitatilor interesate", aceasta nefiind publicata nicaieri, cu exceptia Monitorului Oficial de la acea vreme. Citeste mai departe... Romania ar trebui sa ajunga la o infrastructura rutiera de invidiat: 4.400 de kilometri de autostrada si alti 5.600 de kilometri de drumuri expres sau cu 4 benzi. Asta prevad nenumaratele proiecte "prioritare" de dezvoltare a infrastructurii elaborate in ultimii 22 de ani si aprobate chia