Constanţa, Cluj, şi Bihor ocupă, în ordine, primele trei locuri în ceea ce priveşte raportul dintre salariul mediu şi creditele/ cap de locuitor în timp ce Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman se află la polul opus
Constănţenii sunt cei mai îndatoraţi români din perspectiva raportului între volumul de credite acordate pe cap de locuitor şi salariul mediu. Potrivit datelor BNR şi INS analizate de Capital, fiecare Constănţean, ar avea de dat câte 6.779 de lei la bancă în condiţiile în care salariul mediu în judeţ era de 1.487 de lei la finele anului trecut.
În calculul nostru nu am inclus Bucureştiul, localitate în care sunt înregistrate cu credite un număr important de persoane din alte regiuni. Imediat după Constanţa, cu 7.358 de lei pe cap de locuitor dar şi cu un salariu mediu mai mare vine judeţul Cluj iar pe locul trei se situează judeţul Bihor.
La polul opus se află Giurgiu(ultimul loc cu 1.746 de lei pe cap de locuitor sau 1,3 salarii medii), Dâmboviţa( 1.847 de lei pe cap de locuitor adică 1,5 salarii medii) şi Teleorman cu 1.925 de lei pe cap de locuitor sau 1,6 salarii medii.
Cum am calculat
Raportul credite/cap de locuitor l-am obţinut prin împărţirea volumului de credite pentru persoane fizice din fiecare judeţ la populaţia respectivei regiuni.
Rezultatul are doar o valoarea orientativă în condiţiile în care nu toată populaţia a luat credite şi nu toţi cei care au luat credite au contractat aceleaşi sume. Totuşi, având în vedere că raportul a fost calculat în acelaşi mod pentru fiecare judeţ şi că, fără excepţie, volumul creditelor este strâns legat de populaţie, raportul credite/cap de locuitor este util în comparaţii. Câte salarii datorează fiecare locuitor am aflat prin împărţirea la salariul mediu din fiecare judeţ.
Vezi aici topul pe judeţe.