Cea dintâi ediţie a Galei Premiilor UNITER, de la începutul anului 1993, a avut loc la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Ediţia din 2012 se va desfăşura tot la „Odeon”. Au trecut douăzeci de ani, răstimp în care Gala, organizată de Uniunea Teatrală din România în fiecare an, a devenit un fel de crez al celor implicaţi, o sărbătoare aşteptată de întreaga lume teatrală, chiar dacă mulţi o privesc dintr-o parte, declarându-se neinteresaţi de eveniment.
În 20 de ani Gala UNITER nu a fost întreruptă, în pofida greutăţilor financiare, care obligau ca evenimentul să fie mutat dintr-un spaţiu în altul sau să se renunţe la a invita personalităţi sonore din străinătate. Munca oamenilor de teatru însă a fost luată în seamă. Premiile s-au acordat, dincolo de orice subiectivitate. Desigur, au fost în aceşti ani mari câştigători dar şi mari perdanţi. S-a văzut acest lucru chiar la prima ediţie.
Cu puţin timp în urmă, UNITER a pus la dispozitia tuturor utilizatorilor de internet înregistrarea Galei Premiilor UNITER din 1993. Pentru unii e o aducere aminte, o reîmprospătare a memoriei, iar pentru alţii o descoperire a unor oameni care au „subscris” la cultura română, mai ales a celor care nu mai există.
Au înmânat premii la acea ediţie actriţele Gina Patrichi şi Leopoldina Bălănuţă, actorul George Constantin, esteticianul Victor Ernest Maşek, dramaturgul Dumitru Solomon, pictorul Constantin Piliuţă. Johnny Răducanu era permanent pe scenă, dominând pianul... Oameni care nu mai sunt... Amfitrion – acelaşi Ion Caramitru, numai că avea mustaţă.
Şi au fost primele premii UNITER
Sala plină cu invitaţi. Evident, au fost prezenţi aproape toţi nominalizaţii. Premiile s-au acordat pentru stagiunea 1992-1993. Cel mai bun spectacol a fost „Titus Andronicus” de Shakespeare, montat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional din Craiova. Acea