Consumul de miere în România se află încă mult sub media europeană, deşi la ora actuală ţara ocupă locul şapte în Europa la numărul de familii de albine şi locul patru din punct de vedere al producţiei de miere, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.
'România este una din ţările cu un consum de 400-500 de grame de miere (n.r. an/locuitor), mult sub media europeană având în vedere că în Europa se consumă de la 1,5 kilograme, la 2,5 şi chiar trei kilograme în ţările nordice. Deşi există Legea 509/2006 privind introducerea mierii în şcoli, care ar fi contribuit la o creştere a consumului în România, ea nu se aplică nici în prezent pentru că s-a preferat mărul în detrimentul mierii', a subliniat Ioan Fetea.
Acesta a subliniat că problemele apiculturilor sunt legate şi de tratamentele fitosanitare aplicate culturilor sau de utilizarea pesticidelor.
'Utilizarea pesticidelor nu este doar o problemă a României ci una a apiculturii modiale. De asemenea, introducea organismelor modificate genetic a creat probleme apicultorilor, deşi în toamna anului trecut s-a interzis la nivel european prezenţa polenului provenit de la porumbul modificat genetic MON 810 în mierea de albine şi cred că acest lucru va crea probleme pe export în perspectivă', a spus şeful ACAR.
'Deşi România produce anual circa 20.000-22.000 de tone de miere, consumă doar jumătate din producţie, restul plecând pe piaţa externă. Ţara importă, pe de altă parte, în jur de 1.000 de tone de miere cupajată (n.r. amestecată) care nu se regăsesc pe rafturile magazinelor cu eticheta care trebuie să specifice ţara de provenienţă. Probabil cu noua Politică Agricolă Comună, Europa va lua măsuri mai drastice în ceea ce priveşte etichetarea, astfel încât consumatorul să ştie ţara de origine a sortimentului de miere pe care îl