Americanii de la Subway, care deţin cel mai extins lanţ de restaurante din lume, cu peste 36.000 de unităţi la nivel mondial, au intrat pe piaţa locală în franciză, prima unitate fiind deschisă ieri în Bucureşti, în zona Pieţei Victoriei. Pornind de la această unitate, planurile Subway sunt mari şi ţintesc prima poziţie din piaţa de profil, unde acum lider este McDonald's cu un business de 100 de milioane de euro şi 64 de unităţi.
Fiecare restaurant Subway are în spate un francizat, neexistând un master-francizat pentru toată piaţa, precum în cazul concurenţilor de la KFC (adus de Gabriel Popoviciu) şi Burger King (Marius Nasta şi Eli Davidai).
Cei care doresc să deschidă un astfel de restaurant au nevoie de 7.500 de euro taxă de franciză, cel puţin 100.000 de euro investiţie în locaţie şi un spaţiu de minim 40-50 de metri pătraţi. Aceste condiţii se adaugă planului de business menit să îi convingă pe americani de viabilitatea restaurantului.
"Francizatul plăteşte tot, de la mobilier şi utilaje la training. Tot el plăteşte şi o taxă de franciză de 7.500 de euro, achitată pentru o perioadă de 20 de ani", spune Rumen Radev, development agent al Subway, care se ocupă de dezvoltarea brandului în România. Francizatul plăteşte de asemenea 8% din totalul cifrei de afaceri companiei Subway, alte 4,5 procente mergând către fondul de marketing al Subway pentru România. Primul restaurant Subway a fost deschis ieri, în zona Piaţa Victoriei, de către Cristian Ştefănescu. Până la finalul anului urmează alte cel puţin două locaţii în Palas Iaşi şi Iulius Mall Cluj.
Cine este primul francizat?
Cristian Ştefănescu are 32 de ani, zece ani de experienţă în domeniul bancar şi zero experienţă în domeniul restaurantelor. A lucrat pentru Credit Europe Bank şi Piraeus, iar apoi a făcut consultanţă un an. Acum, spune el, se dedică exclusiv b