Comisia juridică a Camerei a adoptat miercuri de principiu proiectul privind reţinerea datelor generale sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet, a declarat pentru Mediafax, secretarul comisiei Gabriel Andronache, precizând că au rămas 12 articole în discuţie.
Proiectul, cunoscut sub numele "Legea Big Brother", a generat numeroase dezbateri. De altfel, un proiect similar a fost declarat neconstituţional, în anul 2009.
"A fost adoptat în principiu acest proiect de lege, dar 12 articole au rămas în discuţie, o decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, marţi", a afirmat Gabriel Andronache, deputat PDL.
El a arătat că au rămas în discuţie articolele importante referitoare la protecţia datelor personale, modul în care vor fi utilizate aceste date, care este termenul de stocare.
Andronache a mai spus că există intenţia unor deputaţi să introducă în mod expres în această lege un amendament care să interzică furnizarea elementelor de conţinut al convorbirilor pentru protecţia cetăţenilor.
"Încă se discută", a adăugat deputatul PDL.
Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale, pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
"Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul s