Muzeul Naţional de Istorie a României va redeschide azi, într-un cadru festiv, expoziţia permanentă “Tezaur Istoric”.
Evenimentul, care va avea loc de la ora 14.30, este primul dintr-o serie ce marchează aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a României, la 8 mai 1972.
“Tezaurul Istoric”, cea mai importantă expoziţie a muzeului accesibilă publicului, a fost închisă între 28 februarie şi 11 aprilie pentru lucrări de refacere şi modernizare. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, ca urmare a unei mobilizări excepţionale a personalului muzeului şi firmelor partenere, au fost finalizate în timp record ample lucrări de igienizare a sălii şi a instalaţiilor de climatizare şi iluminat (s-au efectuat ample lucrări de înlocuire a vechii mochete, de refacerea a zugrăvelilor, a instalaţiei de iluminat şi aer condiţionat, precum şi a mobilierului expoziţional).
În paralel, a avut loc şi un amplu proces de îmbogăţire şi modernizare a expunerii, pentru a face expoziţia mai accesibilă şi prietenoasă pentru public.
În acest sens a fost achiziţionat un număr de vitrine moderne şi expuse o serie de piese de mare valoare istorică şi artistică, unele inaccesibile publicului larg în ultimii zece ani, sau altele, de o mare valoare, care nu fuseseră expuse niciodată. Astfel, publicul va putea admira superbele tezaure princiare getice de la Agighiol, Peretu, Poroina şi Craiova (sec. IV a. C.), tezaurele dacice de la Sâncrăieni, Surcea, Coada Malului, Herăstrău şi Senereuş (Sec. II-I a. C.) sau tezaurele de la Coşoveni (sec. V-VII p. C.).
De asemenea, vor fi expuse câteva capodopere ale artei metalului preţios din epoca modernă, între care o rafinată fructieră, donată de regina Marii Britanii - Victoria - cu ocazia căsătoriei nepoatei ei Maria, cu principele moştenitor al României - Ferdinand, o altă elegantă şi rafinată fruc