Țările exportatoare de bunuri ar trebui să se pregătească pentru un viitor în care prețul bunurilor este mai puțin probabil să crească în ritmul înregistrat în ultimul deceniu, ele putând, de fapt, să scadă, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional.
Raportul FMI avertizează că prognoza economică globală slabă sugerează faptul că este posibil ca prețul bunurilor să scadă în a doua jumătate a lui 2012 și chiar în 2013, anunță CNBC.
Prețul petrolului
Riscul de recesiune a economiei globale crează, la rândul său, premizele unei scăderi și mai accentuate a prețului bunurilor, se arată în raport. Prețul petrolului reprezintă, totodată, un factor considerabil în determinarea traiectoriei viitoare a prețurilor bunurilor: dacă prețul petrolului își va continua creșterea pe fondul îngrijorărilor cu privire la furnizarea acestuia, acest lucru ar putea afecta negativ cererea globală și, în cele din urmă, ar putea provoca scăderea puternică a prețului tuturor celorlalte bunuri, avertizează FMI.
Deși este încă posibil ca prețurile bunurilor să se mențină aproape de valorile actuale, valori care reprezintă un maxim istoric, acestea ar putea să scadă și datorită creșterii eficienței comercializării acestora și rezolvării problemelor de furnizare, se arată în raport.
„Având în vedere incertitudinea neobișnuită și dificultatea în a prognoza evoluția piețelor de bunuri, cea mai bună abordare este o abordare prudentă, care implementează tampoane contra volatilității ciclice și incorporează în mod treptat informațiile pentru a permite o ajustare ușoară la evoluția prețurilor bunurilor”, se arată în raportul FMI.
Datoria gospodăriilor
FMI avertizează, totodată, că țările care au un nivel înalt al datoriei gospodăriilor raportat la valoarea proprietăților imobiliare se vor confrunta cu dificultăți mai mari î