* el a înaintat un proiect de Lege electorală, potrivit căruia parlamentarii ar trebui aleşi pe acelaşi model ca primarii, adică într-un singur tur, câştigător fiind cel care obţine cele mai multe voturi
Senatorul PSD Ion Rotaru consideră că este absolut necesară modificarea cât mai rapidă a Legii electorale, înainte de alegerile parlamentare din luna noiembrie. El consideră că experienţa alegerilor parlamentare din 2008, când au ajuns deputaţi şi senatori candidaţi care s-au plasat pe locul 2 sau 3 în opţiunile electoratului, a demonstrat că actuala legislaţie necesită schimbări majore. De altfel, Uniunea Social Liberală a solicitat de ceva timp guvernanţilor formarea unui grup de lucru Putere-Opoziţie, pentru elaborarea rapidă a unei noi legi electorale, prin care să se evite ca în Parlament să mai existe persoane care şi-au obţinut mandatul în funcţie de jocul calculatorului şi al compensărilor la nivel naţional. Chiar dacă PDL şi-a declarat dorinţa de colaborare pe această temă, Ion Rotaru nu are încredere în pretinsele "bune intenţii" ale democrat-liberalilor, ci este de părere că aceştia fac doar un joc de imagine, însă nu îşi doresc cu adevărat schimbarea legislaţiei în domeniu.
Senatorul PSD a mai declarat că actualul sistem de alegere a parlamentarilor s-a dovedit a fi incorect, în condiţiile în care foarte mulţi câştigători de colegii electorale, ca număr de voturi, nu au ajuns în Legislativ şi milioane de voturi au fost irosite.
"Actualul sistem electoral, denumit impropriu uninominal, trebuie înlocuit cu un sistem majoritar după formula «câştigătorul ia totul», prin care acel candidat care obţine cel mai mare număr de voturi câştigă alegerile în colegiul respectiv", a spus Ion Rotaru.
El a mai amintit că "USL a înaintat de mai multă vreme un proiect de Lege electorală potrivit căruia ne alegem parlam