Câinii cazaţi în adăposturi ar putea fi eutanasiaţi doar dacă sunt diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, boli incurabile sau sunt agresivi, potrivit propunerii de modificare a articolului din Legea câinilor fără stăpân formulată de Prefectura Capitalei , după decizia Curţii Constituţionale.
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, azi, că în cursul zilei de ieri a trimis Senatului propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, ca urmare a argumentelor Curţii Constituţionale, care a decis că unele prevederi din actul normativ sunt neconstituţionale.
Curtea Constituţională a decis în 11 ianuarie că soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân trebuie să fie aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen.
Prefectul Capitalei a explicat, azi, că articolul care a fost declarat neconstituţional a fost modificat în sensul în care ar putea permite eutanasierea pe perioada cazării în adăposturi doar a câinilor care sunt diagnosticaţi cu boli grave, transmisibile la om, precum şi la alte animale, cu boli incurabile sau a celor pe care legea îi defineşte ca fiind agresivi. Potrivit noului articol, această măsură ar putea fi luată în termen de trei zile de la data stabilirii diagnosticului de către veterinar.
"Deşi articolul declarat neconstituţional nu a fost propunerea iniţială, el suferind modificări, Curtea Constituţională a argumentat decizia precizând că eutanasierea se poate aplica numai dacă celelalte măsuri luate de autorităţile locale nu au dat roade", a spus Atănăsoaei.
Potrivit prefectului municipiului Bucureşti, argumentaţia Curţii a arătat clar că "legiuitorul trebuie să stabilească o prioritate în aplicarea mă