Harta bogăţiei s-a transformat radical în ultimii ani, aşa-numitele "ţări sărace" fiind cele în care se află cei mai mulţi oameni înstăriţi, în timp ce statele bogate nu mai sunt acum la fel de bogate.
Aceste transformări au dat naştere şi la noi terminologii pentru bogătaşii lumii. Există, de exemplu, "Blingsheviks" - miliardarii ruşi, "Bollygarch" - versiunea indiană a oligarhului, care locuieşte în propriul zgârie-nori. Şi mai există şi "Dinastia Ka-Ching!" - termen care face referire la familiile chinezeşti super-bogate.
Estimările arată că în China există 960.000 de milionari şi 600 de miliardari, iar numărul acestora este în creştere: peste zece ani jumătate din miliardarii lumii vor proveni din China. Un documentar realizat de ABC Australia despre "Dinastia Ka-Ching!" oferă o imagine a vieţii luxoase a celor mai bogaţi chinezi.
Documentarul începe într-un club privat din Beijing, loc în care în urmă cu 40 de ani cel care îndrăznea să-şi etaleze bogăţia risca să fie ucis. Acum, însă, în faţa clubului select se află maşini sport de 600.000 de dolari, conduse de tineri de 20 de ani. Pentru a deveni membru al acestei locaţii există o singură cerinţă: să deţii măcar un Porsche 911. Chinezii se referă la aceşti tineri cu termenul de "fu er dai" - copiii celor care s-au îmbogăţit după 1980. Că e corect sau nu, aceştia sunt văzuţi drept "prima generaţie care nu a cunoscut nimic decât bogăţie în scurta lor viaţă".
Potrivit revistei Hurun Report, dedicată bogaţilor Chinei, miliardarul tipic chinez este un om de 50 de ani care locuieşte în Beijing şi are un copil abia ieşit de pe băncile universităţii. Milionarul tipic are 41 de ani, locuieşte în Shanghai sau în provinciile din apropiere şi are în plan să-şi trimită copilul de zece ani la studii în Australia, Canada, Marea Britanie sau Statele Unite.
Modali