Elicopterele fără pilot ale Marinei americane, MQ-8B Fire Scout, au fost reţinute la sol pentru o durată nedeterminată după pierderea a două aparate de zbor în câteva zile în urma unor accidente, relevă de AFP, preluată de Mediafax.
„În urma recentelor incidente, Marina a suspendat temporar operaţiunile aeriene pentru cele 14 aparate Fire Scout cuprinse în inventar pentru a revizui procedurile operaţionale şi perfomanţele sistemului", a afirmat Marina americană într-un comunicat.
Primul accident a avut loc la 30 martie în largul coastei africane. Din cauza unei defecţiuni la sistemul de comunicaţii, aparatul nu a reuşit să intre în contact cu semnalizatorul folosit pentru aterizarea aparatului pe fregata USS Simpson.
Piloţii aparatului au fost obligaţi să efectueze o aterizare forţată în apropierea navei. Aparatul Fire Scout a fost apoi recuperat, conform Marinei.
Al doilea accident a avut loc la mai puţin de o săptămână după, în nordul Afganistanului. Aparatul efectua o „misiune de supraveghere de rutină" când s-a prăbuşit dintr-o cauză încă necunoscută.
Aparatele Fire Scout au o lungime de 7 metri, o înălțime de 3 metri şi pot zbura cu 200 de kilometri pe oră la 6.000 de metri altitudine timp de 8 ore.
Sunt utilizate pentru misiuni de luptă împotriva piraţilor de pe mare, pentru a asigura securitatea navelor când traversează strâmtoarea Ormuz, precum şi în Afganistan.
Potrivit Pentagonului, Marina ar trebui să achiziţioneze, în total, 168 de aparate.