Bulgaria şi România se află în mijlocul unei dispute în termeni amicali cu privire la graniţa lor maritimă, “ciondăneala” vizând o controversată suprafaţă de 17 kilometri pătraţi despre care se presupune că ar adăposti importante zăcăminte de petrol şi gaze, relatează cotidianul austriac Die Presse. Ziarul austriac crede că ambele ţări doresc rezolvarea rapidă a chestiunii, afirmând chiar că, pentru a calma furtuna pe care chiar el a stârnit-o cu nişte declaraţii pentru un post de televiziune, ministrul român de Externe Cristian Diaconescu depune eforturi intense. El crede, susţin cei de la Die Presse, că se va putea ajunge rapid la un acord cu privire la această frontieră de stat, refuzând să accepte ideea că există vreun conflict teritorial între Sofia şi Bucureşti. “Această chestiune nu este un motiv de ceartă, ci de negocieri”, crede Diaconescu, citat de Die Presse.
Jurnaliştii austrieci reamintesc faptul că, prin declaraţia sa de luna trecută pentru Digi 24, Diaconescu “a reaprins o discuţie care datează de aproape două decenii privind frontiera maritimă dintre cele două state membre UE”. “Nu trebuie nimeni să se supere, nu trebuie nimeni să se enerveze pentru că sunt domenii de interes naţional pentru ambele state şi care la un moment dat ar trebui totuşi să fie rezolvate pentru că iată apar, să spunem, probleme de exploatare, de concesiune”, a afirmat atunci ministrul de Externe.
Partidul ultranaţionalist bulgar Ataka a reacţionat imediat la discursul ministrului român de Externe, reaminteşte Die Presse, care îl citează pe liderul partidului, Volen Siderov, potrivit căruia “interesele economice ale Bucureştiului şi zăcămintele de gaz şi petrol din Marea Neagră reprezintă în acest caz pretenţiile nefondate ale vecinilor Bulgariei faţă de teritoriul bulgăresc”. În cadrul unei demonstraţii organizate în faţa Ambasadei României a Sofia, partidul cu