Francois Hollande poate fi considerat opusul lui Nicolas Sarkozy, el fiind, dincolo de divergenţele politice, un bărbat amabil şi care doreşte consensul, criticat însă pentru delicateţea, nehotărârea şi lipsa sa de experinţă, relatează AFP şi Mediafax.
El a străbătut ţara de aproximativ doi ani, perioadă în care a încercat să îşi schimbe imaginea. Un bărbat afabil, care se fereşte de conflict, el vrea să se prezinte ca fiind puternic, "tenace", principala sa calitate în opinia fostului ministru Michel Sapin.
Hollande, în vârstă de 57 de ani, afirmă că va fi "persoana care poate schimba ţara", o veche democraţie pe care o consideră "maltratată" de exercitarea în mod brutal a puterii de către un "hiperpreşedinte" care întârzie să ofere un viitor tinerilor.
Candidatul socialist vrea să fie un "preşedinte normal", iar în opinia sa preşedinţia reprezintă un simbol.
În ceea ce priveşte voinţa sa, inspirat de prietena sa, jurnalista în domeniul politic şi noua "femeie din viaţa" sa Valérie Trierwieler, el a slăbit zece kilograme, şi-a schimbat ochelarii şi nu mai face glume nepotrivite.
În ceea ce priveşte morala, Hollande vrea să îi taxeze pe cei extrem de bogaţi mai degrabă din "patriotism" decât cu scopul de a umple vistieria statului.
Dar, mai ales, "viitorul şef de stat trebuie să fie opusul lui Nicolas Sarkozy", subliniază candidatul socialist.
În primăvară, cota sa de popularitate s-a mai diminuat, dar Hollande este în continuare prezentat ca învingător în turul doi cu 53 până la 55 la sută din voturi.
"El singur s-a schimbat şi şi-a făurit destinul", afirmă fostul premier Lionel Jospin, care i-a cedat lui Hollande frâiele Partidului Socialist (PS) în 1997, pentru un mandat de 11 ani, şi care l-a "asociat îndeaproape tuturor luărilor de decizii" în perioada în care s-a aflat la guvernare.
Acesta este de fapt un fel de