Orice persoană aflată în locaţiile supuse unui control ITM, fie ea şi casă particulară, riscă o amendă de 5.000 de lei dacă refuză să dea informaţii
În data de 21 martie 2012 au fost publicate modificările aduse Legii nr. 51/2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii. Una din modificări vizează persoanele care îi împiedică pe inspectorii ITM să realizeze controlul. Aşa că, de acum, conducătorul unităţii, reprezentantul legal, un angajat ori a altă persoană aflată în locaţiile supuse controlului, inclusiv persoana găsită la locul de muncă care refuză să completeze fişa de identificare sau să dea informaţii despre evenimentul cercetat, riscă o amendă cuprinsă între 5.000 lei la 10.000.
Aceleaşi amenzi contravenţionale sunt prevăzute şi în situaţiile în care angajatorii nu îndeplinesc dispoziţiile inspectorilor de muncă, respectiv nu pun la dispoziţia inspectorilor de muncă, la termenele stabilite de aceştia, documentele şi informaţiile solicitate, necesare controlului ori cercetării evenimentelor.
„Şi pentru situaţiile, de exemplu, în care cineva îşi construieşte o casă în regie proprie. Dacă foloseşte ca ajutoare alte persoane din familie, dar care nu sunt de grad I, II sau III de rudenie, cum ar fi cuscrii sau finii, trebuie să îi înregistreze pe REVISAL. Şi fiind o persoană fizică, îi înregistrează fără CUI, doar cu CNP-ul”, ne-a declarat Dan Suciu, inspectorul şef adjunct al ITM Braşov.
Ce diplomă va fi acceptată la Inspecţia Muncii
Noua lege a stabilit şi criteriile de accedere la funcţia de inspector de muncă. Astfel, persoanele interesate trebuie să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniile fundamentale ştiinţe ingin