Guvernul de la Madrid e acuzat că pune în aplicare măsuri draconice de limitarea protestelor. În acelaşi timp, reduce autonomia, intervenind în cheltuielile regiunilor.
Ministrul de Interne al Spaniei, Jorge Fernandez Diaz, a anunţat miercuri că va reforma Codul Penal, în aşa fel încât organizarea de proteste de stradă „care perturbează serios liniştea publică" să devină infracţiune pasibilă de închisoare. Dacă legea va trece de Parlament, vinovaţii vor risca o pedeapsă minimă de doi ani de închisoare, relatează „The Telegraph".
Există însă temeri că legea ar putea fi folosită pentru a pune capăt mişcării „Indignados", care a luat naştere vara trecută şi în care zeci de mii de protestatari paşnici şi-au instalat corturile în centrele marilor oraşe.
Cei mai acerbi critici au comparat deja proiectul de lege cu dictatura fascistă a lui Grancisco Franco. Luna trecută însă, în cursul ultimei greve generale, protestele au luat o turnură violentă, în special la Barcelona, unde pentru tensiuni au fost acuzate grupurile „anticapitaliste".
La protestul de pe 29 martie au existat confruntări dure între poliţie şi protestatarii care aruncau cu peturi, coktailuri Molotov şi coşuri de gunoi şi care au vandalizat mai multe magazine şi Bursa din Barcelona.
Fără intimidareşi rezistenţă pasivă
Vor fi pedepsiţi „cei care intenţionează să organizeze demonstraţii violente prin intermediul unor mijloace de tipul reţelelor de socializare", a anunţat Fernandez Diaz. Ei vor fi practic pedepsiţi la fel ca membrii organizaţiilor infracţionale.
O infracţiune va deveni şi „rezistenţa pasivă" a manifestanţilor faţă de forţele de securitate. Orice încercare de intimidare a poliţiei va deveni sinonimă cu atacul. Vor deveni infracţiuni şi încercările de a perturba serviciile publice precum transportul în comun. (În timpul ultimului protest, greviştii au