prof dr Carmen Dorobat Dupa o lunga perioada de post, toata lumea asteapta Pastele pentru a servi preparate gustoase. Medicii avertizeaza ca persoanele care au tinut post ar trebui sa revina treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare. Pentru a evita supraalimentatia in perioada sarbatorilor pascale, specialistii anunta ca este bine ca intre mese sa se faca o pauza de cel putin trei ore. De asemenea, medicii mai atrag atentia asupra modului de preparare a carnii de miel si a consumului acesteia, intrucat produsul contine mult colagen si este foarte greu de digerat. "Sfatuim iesenii ca de sarbatorile pascale sa reintre intr-un ritm corect de alimentare, cu mese regulate, consum de legume si de fructe. Acestia trebuie sa manance putin si des si sa asocieze mesele cu iesirile in aer liber. Colesterolul poate fi tinut sub control facand sport, mancand legume, fructe, peste si evitand grasimile animale in exces. Indiferent de starea de sanatate, si bauturile alcoolice ar trebui consumate cu prudenta. Iesenii care se stiu suferind de boli de inima, diabeticii etc. trebuie sa urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui sa manance nesarat si sa asocieze la carne si legume sau zarzavaturi, iar diabeticii sa evite cu precadere zaharul si dulciurile. De asemenea, este bine ca fiecare sa aiba in casa medicamente pentru digestie, precum Colebil sau Triferment. Cei care, dupa masa, acuza stari de voma, stari febrile sau frisoane sunt sfatuiti sa se prezinte urgent la medic", a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.
Totodata, specialistii recomanda ca la masa de Pasti sa se manance unul, cel mult doua oua.
prof dr Carmen Dorobat Dupa o lunga perioada de post, toata lumea asteapta Pastele pentru a servi preparate gustoase. Medicii avertizeaza ca