Într-un banc care circula înainte de 1990, tatăl îi explica lui Gigel cum era alcătuită societatea: "Ca la noi în familie. Eu sunt partidul, că hotărăsc totul. Mama e guvernul, că trebuie să execute fără să crâcnească tot ce spun eu. Iar bunica e sindicatul, vorbeşte mult, că tot n-o ascultă nimeni".
Cam aşa se petrec lucrurile în aceste zile în Comisia de Cod Electoral, unde parlamentarii trebuie să elaboreze cât mai grabnic o legislaţie care să asigure un minimum de corectitudine alegerilor din acest an. Reprezentanţilor Opoziţiei li s-a uscat gura, ca bunicii, insistând zadarnic pentru un sistem de vot pur uninominal, într-un singur tur, ca la primari: candidatul cu cele mai multe voturi să primească mandatul de deputat sau de senator. Trimişii PDL nu se puteau opune făţiş propunerii USL, care... coincidea cu declaraţiile şefului lor informal, dar necontestat, preşedintele Băsescu.
Pe de altă parte, în halul de prăbuşire în sondaje a PDL, porocaliii riscau ca, printr-o astfel de măsură, foarte puţini din candidaţii săi să mai apuce un fotoliu în Dealul Spirii. Aşa că au recurs miercuri, la nivelul Coaliţiei, la o şmecherie. Propunerea USL a fost respinsă prin votul în comisie al UDMR şi al UNPR, optându-se pentru un sistem mixt: jumătate din locuri - uninominal, jumătate - prin compensare, pe liste de partid. Mai rămâne doar şansa, deja anunţată de Victor Ponta, ca USL să reia propunerea în plen, votându-se acolo la vedere, aşa încât electoratul să vadă clar cine vrea iar să intre prin uşa din dos în Parlament.
Aceeaşi inapetenţă din partea Puterii, în perspectiva alegerilor, şi în privinţa incriminării mitei electorale. Fenomen care se acutizează iar şi ia diferite forme, pe măsură ce se apropie scrutinurile. Portocaliii împart iarăşi pe faţă cadouri peste cadouri, însoţite de stridente mesaje electorale. Mai mult, chiar Guvernul se implică în