România este în "discuţii avansate" cu Banca Mondială pentru un credit de un miliard de euro care să protejeze ţara de efectele crizei datoriilor suverane, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, citat de Bloomberg.
Potrivit ministrului de Finanţe, Consiliul director al Băncii Mondiale ar putea să se întâlnească la începutul lunii iunie pentru a discuta această linie de credit de tip preventiv, pe care România nu intenţionează să o utilizeze. Bogdan Drăgoi a precizat că o pre-condiţie pentru acest credit este restructurarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
"Nu intenţionăm să tragem aceste fonduri, le vom păstra ca o rezervă pe fondul crizei economice, având în vedere ultimele ştiri din Spania şi Italia. Este bine să avem o astfel de rezervă, pe lângă alte credite", a declarat Bogdan Drăgoi.
Temerile cu privire la situaţia datoriilor suverane din Europa au reapărut zilele trecute, după ce randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona bonduri emise de guvernele Spaniei şi Italiei au crescut.
Linia de credit de la Banca Mondială ar fi cea de a treia rezervă a României după cele cinci miliarde de euro obţinute anul trecut în cadrul unor acorduri cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Anterior, şeful Biroului pentru România al Băncii Mondiale, Francois Rantrua, a declarat că cel mai probabil creditul va avea o maturitate pe trei ani.
Bogdan Drăgoi a mai spus că Ministerul de Finanţe nu a decis încă dacă va rostogoli bondurile în valoare de 700 milioane de euro care ajung la maturitate în data de 8 mai.
"Suntem foarte flexibili, având în vedere că am lansat deja două emisiuni de bonduri în dolari în acest an", a spus ministrul de Finanţe.
Acesta a adăugat că, probabil, economia României a înregistrat o creştere în ritm anual în primele