Iubirea şi starea de beatitudine de la începutul unei relaţii sunt departe de a fi suficiente pentru ca aceasta să ţină „până la adânci bătrâneţi“, iar cine crede că este uşor să păstreze focul la fel de iute ca în primii ani nu se poate înşela mai tare. Este nevoie de răbdare, comunicare, empatie şi multă înţelepciune, susţin specialiştii.
Oamenii căsătoriţi sau aflaţi într-o relaţie de lungă durată sunt mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai bogaţi. Cel puţin aşa spun o mulţime de studii pe această temă. Cum se face atunci că rata divorţurilor este atât de ridicată în ultimele decenii sau că mulţi nici măcar nu se mai căsătoresc?
Răspunsul este simplu, spune psihologul american Bonnie Eaker Weil: este uşor să te îndrăgosteşti, dar puţini ştiu cum să păstreze iubirea ori cum să transforme pasiunea primilor ani într-o relaţie de încredere, care să treacă testul timpului: „Pentru a descoperi secretul unei relaţii armonioase este necesar să analizăm nu doar căsniciile fericite, ci şi pe cele eşuate".
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă cuplurile este ideea greşită că, atunci când doi oameni se iubesc, viaţa în doi este ceva simplu, un soi de paradis terestru în care fiecare zi e o binecuvântare.
Nimic mai fals, spune psihologul american John Grohol, potrivit căruia relaţia de cuplu necesită atenţie constantă şi este nevoie de eforturile ambilor parteneri pentru ca lucrurile să decurgă armonios. Iată câteva lucruri importante care, odată aplicate, ar putea duce la o viaţă frumoasă împreună:
1 Compromisul
Într-o relaţie nu se poate doar să primeşti, trebuie şi să dai. Atunci când unul dintre parteneri începe să resimtă faptul că dă foarte mult şi primeşte prea puţin în schimb, este clar că relaţia este inegală.
Multe cupluri greşesc crezând că dragostea rezolvă orice problemă, iar dac