Phenianul a anunţat că va trimite un satelit pe orbită, dar ţările vecine cred că e vorbade un test al unei rachete nucleare intercontinentale şi sunt pregătite să reacţioneze.
Ţările din Asia, în special Japonia şi Coreea de Sud, sunt în alertă maximă. Ieri a fost prima zi a intervalului anunţat de Coreea de Nord pentru lansarea rachetei sale (12-16 aprilie) .
Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a vorbit joi, cu câteva minute înainte de ora locală 07.00 (01:00, ora României), înainte de deschiderea intervalului orar zilnic în care Phenianul a comunicat că va lansa racheta: 7.00-12.00 (01:00 - 06:00, ora României).
Lansarea a fost programată pentru a fi cât mai aproape de ziua de 15 aprilie, aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord. „Noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate", a declarat Noda.
Rachete în centrul Tokyo
Japonia şi aliaţii săi, în special SUA, au solicitat în repetate rânduri Phenianului să renunţe la această lansare pe care ei o consideră ca fiind un test cu rachetă balistică. Guvernul japonez a înfiinţat o celulă de criză. Funcţionari şi experţi au fost reuniţi într-un birou special, cu scopul de a colecta şi analiza informaţii în zilele următoare.
Racheta, pregătită de lansare
Racheta urmează a fi lansată de la baza Tongchang-ri, în nord-vestul Coreei de Nord. Prima porţiune ar urma să cadă în Marea Galbenă, iar cea de-a doua în estul Filipinelor, survolând sudul Japoniei. Dată fiind posibilitatea căderii lansatorului sau a rămăşiţelor pe teritoriul lor, Japonia şi Coreea de Sud s-au pregătit să elimine racheta dacă e necesar.
Rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) au fost instalate în centrul oraşului Tokyo şi în regiune pentru a proteja metropola cu 35 de milioane de locuitori, dar şi în arhipelagul Okinawa. Trei