Parcul de distracţii Disneyland Paris şi-a deschis porţile pe 12 aprilie 1992. Două decenii mai târziu, atracţia din periferia capitalei franceze a devenit prima destinaţie turistică din Europa. Cu toate acestea bilanţul este contrastant, mai ales din punct de vedere economic.
Din 2001 Disneyland nu a mai câştigat vreun euro şi a scăpat de două ori de faliment. Disneyland Paris reuneşte pe aproape 80 de hectare în fapt două parcuri de distracţii. Primul, "Magic Kingdom", deschis acum exact două decenii, a fost urmat zece ani mai târziu de un al doilea consacrat universului cinematografic al lui Walt Disney. În total sunt reunite acolo 54 de atracţii, 58 de restaurante şi 7 hoteluri.
Nu-i deci de mirare ca ansamblul să fie astăzi primul pol turistic din Europa. 250 de milioane de oameni - un sfert de miliard - au venit în 20 de ani să se distreze în compania lui Mickey. Încasările generate de Disneyland Paris reprezintă peste 6 la sută din totalul reţetelor turismului din Franţa, mult în faţa unor monumente considerate mai prestigioase cum ar fi muzeul Luvru sau Turnul Eiffel.
Pentru întregul est parizian, implantarea atracţiilor americane - strategia de internaţionalizare a firmei din Burbank - a fost şi un izvor de dezvoltare urbană. În locul unor vaste câmpii, cu binecuvântarea unor politicieni atât de stânga cât şi de dreapta, s-au clădit pe lângă parcurile de atracţii, adevărate oraşele care furnizează mare parte din cei 15 mii de angajaţi de la Disneyland. 500 de meserii diferite sunt prezente în cele două parcuri.
Există chiar şi un frizer - italian - care-şi găseşte cel puţin 10 clienţi pe zi. Medicul şi cele 4 infirmiere au de îngrijit circa 180 de pacienţi pe zi, de la mica bubă a copilului până la palpitaţiile bunicului care s-a urcat în atracţie zece zile după ce i se făcuse un pontaj coronarian. Disneyland Paris are şi o impr