George Soros nu crede că criza datoriilor suverane care afectează zona euro este aproape de soluționare. Dimpotrivă, situația se înrăutățește, în pofida măsurilor luate de Banca Centrală Europeană.
Într-un editorial publicat în „Financial Times”, economistul miliardar american susține că „departe de a scădea din intesitate, criza economică s-a agravat. Banca Centrală Europeană a prevenit izbucnirea unei crize de creditare prin operațiunile de refinanțare pe termen lung, însă redresarea burselor, redresare care a ascuns o deteriorare a situației economice, nu va dura”.
Destrămarea zonei euro, din ce în ce mai posibilă
În opinia lui Soros, problemele fundamentale nu au fost rezolvate: „diferențele dintre țările creditoare și cele creditate continuă să crească. Criza a intrat într-o fază mai puțin volatilă însă mult mai periculoasă”, susține acesta.
Economistul american recunoaște că, la începutul crizei, „destrămarea zonei euro era de neimaginat” pentru că finanțele naționale erau extrem de bine conectate. Însă, prin intervenția Băncii Centrale Europene prin operațiunile de refinanțare pe termen lung și datorită aversiuni țărilor față de obligațiunile internaționale, Soros consideră că, „în câțiva ani, o destrămare a zonei euro va fi posibilă fără ca acest lucru să provoace un dezastru economic, deși acest eveniment ar putea lăsa băncile centrale ale țărilor creditoare deținând revendicări substanțiale care vor fi imposibil de impus contra băncilor centrale ale țărilor creditate”.