Buletinul meteo este probabil una dintre obisnuitele de zi cu zi ale celor mai multi dintre noi. Prognoza meteo poate fi insa pentru unele businessuri un serviciu important care ajuta esential calibrarea productiei sau estimarea cererii.
Prognoza meteo nu este importanta doar pentru agricultura sau traficul aerian, ci este un instrument important, spre exemplu, pentru companiile de gaz si energie care pot astfel sa estimeze care va fi cererea intr-o anumita perioada.
De asemenea, companiile din constructii pot fi interesate de achizitionare unor servici de prognoza meteo pentru a realiza in ce masura pot continua lucrarile intr-o anumita perioada si a estima mai corect ritmul de derulare al constructiei.
Cat se plateste pentru serviciile de prognoza meteo? Potrivit celor mai recente anunturi de atribuire ale unor contracte pentru astfel de servicii sumele incep de la 10.000 lei se ridica la aproape 2 milioane lei, fara TVA, in functie de specificul activitatii companiei contractante.
Cel mai mare contract castigat in ultimele luni de Autoritatea Romana de Meteorologie valoreaza 1,8 milioane de lei, fara TVA. Prin acest contract se vor furniza servicii de prognoza meteo catre Romatsa. Contractul a fost atribuit prin negociere, existand un singur ofertant care poate oferi aceste tipuri de servicii. Contractul a fost atribuit pentru o perioada de 12 luni.
Tot anul acesta si Hidroelectrica a cumparat servicii de prognoza meteo de aproape 1 milion de lei.
La finalul anului 2011, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a cumparat servicii de prognoza meteo pentru perioada iernii de peste 130.000 lei. Anul trecut, si Transelectrica a cumparat servicii de prognoza de 190.000 lei.
Complexul energetic Craiova a depus un anunt recent pentru contractarea unor servicii de prognoza meteo in valoare de 10.000 lei, pentru