Acordul încheiat de reprezntanţii guvernului cu Fondul Monetar Internaţional prevedea luna aprilie ca termen limită pentru selectarea intermediarilor în vederea listării la bursă a unui pachet minoritar de acţiuni la Compania Naţională Poşta Română. Privatizarea Poştei urma să fie încheiată în luna iunie 2012.
Ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea a anunţat însă joi, în cadrul unei conferinţe de presă că privatizarea Poştei Române se va încheia la finele acestui an sau în primele luni ale anului 2013, nu în iunie 2012, aşa cum s-a convenit în urma discuţiilor cu FMI, termenul avansat iniţial fiind unul nerealist.
Se caută „un investitor serios"
„Poşta Română este cel mai mare angajator şi o companie foarte importantă pentru statul român, unde deţine 75% din capitalul social. Nu sunt de acord cu privatizarea operatorului poştal cu orice preţ şi în orice condiţii. Vrem să identificăm un investitor serios pentru Poşta Română. După încheierea acestui proces, statul va rămâne majoritar, cu 51% din capital", a spus Răzvan Mustea.
Celălalt acţionar al Poştei este Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.
Răzvan Mustea a adăugat, potrivit Mediafax, că privatizarea companiei va începe cu selectarea unui consultant juridic, demers care se va încheia în cel mult o lună, urmat de alegerea unui consultant de privatizare.
„Privatizarea operatorului poştal se va încheia în 5-8 luni. Prin urmare, sper ca până la finele acestui an sau în primele luni ale anului 2013 să încheiem acest proces", a spus Mustea, care a adăugat că mai multe companii de profil s-au arătat interesate de Poştă, printre care se numără şi operatorul poştal naţional din Belgia.
Contracte amânate din lipsă de finanţare
La sfârşitul anului trecut, Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că a selectat compania KPMG România pentru a furniza servicii de evaluare a Po