Tranzacţiile cu birouri, spaţii de retail şi logistice din Europa Centrală şi de Est au înregistrat în primul trimestru cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate.
În regiune, cu doar câteva excepţii, inclusiv preluarea City Business Centre Timişoara de către NEPI, Polonia a atras majoritatea banilor. Cererea redusă şi accesul dificil la finanţare sunt principalele cauze ale reducerii volumului de investiţii, potrivit analiştilor CBRE.
„Volumul investiţiilor în proprietăţi comerciale în Europa Centrală şi de Est au totalizat 900 de milioane de euro, cel mai redus nivel din trimestrul al treilea al anului 2009. Factorii care sunt în spatele acestor volume reduse sunt accesul dificil la finanţare şi cerinţele investitorilor din ce în ce mai limitate", se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE.
Majoritatea tranzacţiilor din primul trimestru al anului au avut loc în Polonia, continuându-se astfel trendul de pe parcursul anului trecut.
Tranzacţii semnificative în afara Bucureştiului
„O excepţie notabilă a acestui trend este vânzarea complexului de birouri City Business Centre din Timişoara fondului sud-african New Europe Property Investment (NEPI), reprezentând prima tranzacţie semnificativă din afara Bucureştiului de când piaţa a început să-şi revină din recesiunea din 2009. O altă tranzacţie semnificativă a fost cea încheiată prin care dezvoltatorul de parcuri industriale şi logistice Prologis a vândut mai multe proprietăţi din portofoliu, inclusiv din Polonia, fondului Hines Global REIT", se menţionează în raportul CBRE.
Cei mai activi finanţatori din regiune, în domeniul proprietăţilor comerciale, sunt în Cehia şi Polonia.
„Presiunea care se simte în continuare pe finanţarea în domeniul imobiliar a schimbat semnificativ spectrul finanţatorilor activi în Europa Centrală şi de Est. Cei