Obiceiul “Păştenilor” din localitatea Vinerea are loc, în fiecare an, în Joia Mare, a doua zi după ce aceeaşi manifestare s-a desfăşurat la Cugir. În acest an, au fost 34 de „păşteni” din Vinerea, care s-au organizat şi au cumpărat ciubere, lumânări, desagi, vin şi pâine pentru noaptea Învierii.
Ziua aleasă pentru obiceiul „Păştenilor” este Joia Mare, pentru că simbolizează episodul întâlnirii lui Iisus Hristos cu cei 12 apostoli, la Cina cea de Taină.
La ora 8.00, în dimineaţa Joii Mari, “păştenii” se adună la biserică, pentru organizare, cu praporii şi steagurile, apoi, împreună cu preoţii, merg către casa celui mai bogat localnic, gazda sărbătorii de anul acesta. Aici, preoţii oficiază o slujbă de sfinţire a pâinii şi vinului care va fi oferit în noaptea de Înviere. De la casa gazdei, aceştia se întorc în alai, în frunte cu cei care duc steaguri şi cu icoana, cu preoţii, cu oficialităţiile locale, la biserică, unde se va oficia slujba specifică evenimentului. În grupul acestora este respectată o ordine strictă, care a dănuit de la primul astfel de eveniment, în 1948: bărbaţii care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită sunt în faţa alaiului, urmaţi de câte două “păştene”, care poartă un ciubăr împodobit cu flori. După ce slujba ia sfârşit, fiecare participant primeşte din partea organizatorilor câte un colac, o lumânare şi un câte un pahar de vin.
Obiceiul este cunoscut ca fiind cel mai vechi din zonă, apărut prima dată în Vinerea şi apoi “împrumutat” şi locuitorilor din Cugir.
Sorin GIURCA
URL scurt: http://alba24.ro/?p=86466
Obiceiul “Păştenilor” din localitatea Vinerea are loc, în fiecare an, în Joia Mare, a doua zi după ce aceeaşi manifestare s-a desfăşurat la Cugir. În acest an, au fost 34 de „păşteni” din Vinerea, care s-au organizat şi au cumpărat ciubere, lumânări, desag