Aproximativ 48.300 de dosare de restituire a proprietății sunt în curs de soluționare la Autoritatea pentru Restituire a Proprietății. Alte câteva zeci de mii sunt înregistrate la primăriile din toată țara. Sursa: EVZ
Foștii proprietari și-ar putea lua adio de la casele și terenurile pe care le-au fost luate abuziv. Mai mult, cei care vor primi despăgubiri de la stat vor primi maxim 15% din valoarea reală a bunului pe care ar trebui să-l primească înapoi.
Sunt înregistrate 76.000 de dosare, din care au fost soluționate 27.700. Alte 48.300 de dosare sunt în curs de soluționare. Proiectul de lege care prevede blocarea restituirii în natură a fost citit în primă lectură în Guvern. „S-a eliminat măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor solicitate sau compensarea cu alte bunuri sau servicii sau restituirea pe alt amplasament, singura măsură reparatorie constă în acordarea de despăgubiri stabilite potrivit prezentei legi. (...) Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului şi eşalonarea plăţilor despăgubirilor pe o perioadă de de 10-12 ani”, a declarat, la finalul şedinţei, preşedintele ANRP, Dorina Danielescu”
O lege care va putea fi ușor contestată
În opinia avocațiilor, dacă intenția Executivului va deveni lege, iar un fost proprietar va ataca în instanță noua reglementare, va avea câștig de cauză. „Se încalcă un drept constituțional: dreptul la proprietate”, au explicat mai mulți avocați contactați de EVZ.
Pe de altă parte, Danielescu a explicat că atunci când s-a stabilit acest procent s-a avut în vedere strategia fiscal-bugetară şi că suma alocată pentru a plăti aceste despăgubiri este de 531 milioane lei anual.
„În prezent este un mecanism nefuncţional. Practic, prin această variantă a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefuncţional să devină unul funcţional”, a adăugat