După apariţia poeziei sale critice la adresa Israelului, „Ceea ce trebuie spus“, Günter Grass a fost declarat persona non grata. Discuţiile şi polemicile stîrnite de textul controversat al lui Grass continuă. Mulţi comentatori consideră măsura autorităţilor israeliene drept exagerată. Tot aşa şi propunerea de a-i retrage Premiul Nobel pentru Literatură care i-a fost decernat în 1999.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Guvernul israelian l-a declarat duminică pe scriitorul Günter Grass drept persoană indezirabilă. Prin această decizie i se interzice, practic, intrarea pe teritoriul Israelului. Măsura statului israelian este reacţia directă în urma publicării poeziei intitulată „Ceea ce trebuie spus“ (a se vedea aici textul original, apărut în cotidianul münchenez „Süddeutsche Zeitung“.)
În poezia sa, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură critică Israelul pentru că ar ameninţa „pacea mondială“ prin pregătirea unui atac nuclear asupra Iranului (detalii privind primele reacţii la RFI, 6. 3. 2012 ).
Într-un interviu acordat ziarului „Süddeutsche Zeitung“, Günter Grass a declarat că în polemica internaţională stîrnită de poezia sa a fost ignorat mesajul pacifist. Pe de altă parte, el a recunoscut că în text nu trebuia să vorbească despre Israel în general, ci să specifice că se referă la politica guvernului actual din această ţară.
Lui Grass i s-a reproşat, între altele, că ar întoarce pe dos realitatea, ignorînd faptul că Iranul ameninţă Israelul cu nimicirea, negînd dreptul la existenţă a statului evreu, şi nu invers.
Interdicţia intrării lui Grass în Israel a fost primită cu surprindere pînă şi de criticii şi adversarii declaraţi ai scriitorului. Decizia a fost taxată drept „absurdă“, drept „o prostie“ sau „isterică“ - pentru a cita aici doar cîteva calificative.
Diplomatul israelian Shimon Stein, de pildă,