Mâncarea de Paşte, bazată pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel şi alcoolul în exces, de aceea "să nu se sară calul, pentru a nu ajunge de la bal la spital", consumul să fie eşalonat, în porţii mici, alternând cu salate de sezon, fructe şi mişcare, recomandă dr. Menci.
Cunoscut sub numele de Dr. Menci, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că pentru alimentaţia din perioada sărbătorilor Pascale există indicaţii speciale, mai ales în cazul celor care au ţinut post.
"Recomandarea cu mâncarea foarte greu de digerat din perioada Paştilor trebuie să se facă treptat. De aceea, în cele trei zile de sărbătoare, consumul va fi eşalonat. Nu trebuie să asociem toate mâncărurile grele, caracteristice sărbătorii de Paşti la o masă. Nu este recomandat să amestecăm la aceeaşi masă drob, ciorbă şi friptură de miel, stufat şi cozonac, chiar dacă aceasta durează cinci ore", a mai spus dr Menci.
El spune că masa de Paşte ar trebui să înceapă cu nişte salate care prepară sistemul gastro-intestinal, sucurile gastrice pentru a putea primi mâncăruile grele.
"Putem începe masa cu salată de salată, de crudităţi sau specifice anotimpului, adică de urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase având efecte detoxifiante foarte puternice. Apoi să ne rezervăm o porţie de drob, după care facem o pauză de o oră în care bem ceai sau altă băutură nealcolică şi ne plimbăm, facem mişcare. După o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptură la care asociem legume la grătar", a adăugat Mencinicopschi.
El a criticat obiceiul, mai nou al oamenilor, de a mânca în noaptea de Înviere după ce vin de la Biserică.
"În tradiţia creştină masa de Paşte începea a doua zi după ce erau sfinţite bucatele şi nu noaptea. Nu ar trebui să mâncăm noaptea pentru că organismul noaptea treb