Cererea de diamante la nivel mondial va creşte cu peste 6% până în 2020, depăşind cu mult evoluţia ofertei, ceea ce va duce la scumpirea acestor pietre preţioase, potrivit unui studiu efectuat de firma de consultanţă Bain & Company pentru Centrul mondial al diamantelor (Antwerp World Diamond Centre -AWDC), publicat miercuri, 11 aprilie, informează ziarul Le Monde.
Potrivit studiului, cererea de diamante, legată de cea de bijuterii şi piaţa produselor de lux, va fi stimulată de India şi China, unde clasa mijlocie se va dubla până în 2020, conform previziunilor.
'Cererea de diamante de foarte bună calitate în China şi India este în creştere, afirmă autorul raportului, Gerhard Prinsloo, dar nu trebuie ignorate nici Statele Unite, care sunt incontestabil lideri al pieţei de desfacere a acestor pietre'. India şi China vor deţine în 2020 o cotă de piaţă de aproximativ 30%, egală cu cea a Statelor Unite.
Oferta va creşte cu 2,8 % pe an, ceea ce va duce la o penurie de astfel de pietre preţioase, potrivit studiului, care consideră că reţelele de distribuţie trebuie deci să-şi 'reconsidere strategiile de aprovizionare cu diamante'.
Raportul recomandă, de asemenea, o totală transparenţă pe această piaţă, prin crearea în primul rând a unei 'pieţe de schimb a diamantelor şlefuite', 'stabilirea de criterii pentru ca diamantele să poată fi folosite drept produse de plasament' şi 'unificarea preţurilor, deoarece există acum între 12.000 şi 16.000 de preţuri diferite'.
În cursul ultimilor 50 de ani, producţia de diamante s-a extins şi în Rusia, Australia şi Canada, care s-au adăugat continentului african, în 2010 înregistrându-se o producţie de 133 milioane de carate, menţionează studiul.
Până în 2020, producţia anuală va atinge aproape 175 de milioane de carate, depăşind nivelul m