Toate privirele s-au întors din nou către Spania. Încă o dată, ca de atatea ori în ultimul timp, țara care pâna acum 4 ani era văzută ca miracolul economic european a redevenit actorul principal si referința negativă a crizei economice în Europa.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Starea actuala de tensiune de pe piețele finaciare, care a făcut ca marţi prima de risc spaniolă să urce la peste 430 de puncte, vine pe fondul neîncrederii care există în capacitatea premierului Mariano Rajoy de a guverna şi a stimula creșterea economică cu bugetul de austeritate pe care şi l-a propus.
Conform celor stabilite cu Bruxelles, Spania nu ar trebuie să aibă în acest an un deficit bugetar mai mare de 5,3 % şi să nu depășească 4% în anul 2013.
Starea de tenisune s-a facut simțită încă de săptămana trecută cand prima de risc spaniolă a inceput sa urce, depășind joi 400 de puncte.
Luni intr-o mișcare disperată de a reduce presiunea asupar pieței financiare, premierul Mariano Rajoy a anunțat ca la bugetul de austeritate, deja prezentat, se adaugă o reducere de 10 miliarde de euro in domeniul sanatății si cel al educației.
Anunțul a fost făcut oarecum în pripă, fără prea multe alte explicaţii, ceea ce nu a făcut în cele din urmă decât să creasscă presiunea asupra bursei spaniole. Marţi, prima de risc a crescut până la 433 de puncte, ceea ce înseamnă că Spania pentru a se împrumuta de pe piețele finaciare trebuia să plăteasca o dobandă de peste 6 %, cu 4% la suta mai mult decat Germania în acest moment.
De asemenea IBEX 35, indicele bursier spaniol, a avut o scădere record, de aproape trei procente, ajungand marți la nivelul minim al anului 2009. Miercuri se observa o oarecare relaxare, prima de risc coborând în acest moment la 400 de puncte iar IBEX 35 a avut deja o recuperare de 2 procente.
Problema cabin