Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că, în judecarea dosarului „afacerea Portbagajul", lui Ioan Ştefan Popa şi Aurelian Ştefan Tănăsescu, condamnaţi la închisoare de Înalta Curte, li s-a încălcat dreptul la un proces echitabil din cauză că nu au fost audiaţi la instanţa de la care au primit pedeapsa definitivă.
Ioan Ştefan Popa şi Aurelian Ştefan Tănăsescu au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare, pentru complicitate la răpirea unuia din prietenii lor care furase o sumă de bani (420.000 de dolari) din portbagajul unui om de afaceri.
Cei doi au susţinut că fuseseră achitaţi de prima instanţă, în februarie 2002. În octombrie 2003, Curtea Supremă a decis reexaminarea cazului lor şi a decis că sunt vinovaţi însă nu i-a mai audiat.
CEDO subliniază faptul că, în cadrul unei proceduri penale, audierea personală a acuzatului trebuie să reprezinte o regulă. În cazul celor doi, Curtea Supremă a decis să îi condamne fără a le asculta mărturiile. Chiar reclamanţii au fost audiaţi de-a lungul procesului, pentru a-şi susţine poziţia, aceste audieri şi declaraţii nu înseamnă că dreptul de a fi ascultaţi în timpul procesului a fost respectat.
CEDO ia act de faptul că între timp, legislaţia naţională a fost modificată şi este în acord cu principiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, dar precizează aceste schimbări legislative au fost făcute abia în 2006 şi nu au mai putut să fie aplicate în dosarele celor doi reclamanţi.
Curtea a decis că statul român trebuie să le plătească reclamanţilor daune morale în valoare de 5.000 de euro şi 1.900 euro pentru cheltuieli de judecată.
Pedeapsa lui Ioan Ștefan Popa a fost suspendată condiționat în ianuarie, în timp ce Aurelian Ștefan Tănăsescu este încă în penitenciarul din Ploiești.
Afacerea „Portbagajul" a apărut în ianuarie 2000 după ce omul de afaceri Mihai Bucurenciu