Credeţi că băncile americane au ajuns acum „prea mari pentru a se prăbuşi“? Ar fi trebuit să le vedeţi acum 200 de ani.
Băncile dominau peisajul corporatist american în 1812, potrivit unui studiu realizat de profesorii Richard Sylla de la New York University şi Robert Wright de la colegiul Augustana din Dakota de Sud. Cei doi au reconstruit felul în care ar fi arătat Fortune 500 acum 200 de ani şi au descoperit că băncile şi companiile de asigurări dominau America încă de la naşterea sa.
Potrivit listei lor, 130 din cele 500 de companii americane erau bănci, al doilea sector de pe listă era reprezentat de companiile care colectau taxele vamale – o industrie care nu mai există astăzi – şi care avea 110 reprezentanţi. Mai existau şi 89 de companii de asigurări pe această listă.
Nouă din top 10 şi 19 din cele mai mari 20 de companii de la acea vreme erau bănci, inclusiv City Bank of New York, pe locul 5, cunoscută astăzi ca Citigroup; şi Manhattan Co., la poziţia a opta, cunoscută astăzi ca JPMorgan Chase. Exista şi o Bank of America pe locul doi, dar nu are legătură cu Bank of America de astăzi, care se plasează pe locul nouă în topul modern al Fortune 500. (Topul Fortune 500 de astăzi se realizează pe baza veniturilor, nu a capitalizării. După valoarea de piaţă, actuala Bank of America nu ar intra nici în primele 20 de companii.)
Celor mai mari 130 de bănci de acum 200 de ani le era permis un capital dobândit în valoare de doar 88,4 mil. dolari – guvernul reglementa asemenea aspecte în zilele acelea. Această sumă reprezintă 54% din capitalul total permis celor mai mari 500 de companii. Nici un alt sector nu se apropia de această cifră – asigurările erau pe locul doi, cu mai puţin de 18% din capitalul total permis.
Astăzi, valoarea de piaţă a tuturor companiilor cuprinse din S&P 500, inclusiv bănci şi companii de asigurări, este mai pu