Sute de micuţi cu nevoi speciale au confecționat decorațiuni de Paşte, pe care le-au vândut la o expoziție.
Ouă încondeiate, icoane brodate, sculpturi în lemn sau felicitări pascale realizate manual. De toate se pot găsi la un târg inedit deschis azi la Teatrul de Operă și Balet din Chişinău. Lucrările sunt confecționate de copii defavorizați, care speră că vor aduna ceva bănuți ca să-și poată cumpăra câte un dar de Paște.
Creațiile micuților par fabricate de adevărați meșteșugari. La casa-internat din Orhei pregătirile pentru acest târg au început încă din iarnă. „Cum s-au terminat Sărbătorile de Iarnă, ne-am apucat de lucru. A fost o perioadă importantă pentru ei. În fiecare zi așteptau să vină la expoziție", mărturisește Lidia Popa, directoarea instituției. Ionuț Panev, un băiat de 17 ani într-un cărucior cu rotile, nu își lasă din brațe opera - un chip de fată brodat pe pânză. Băiatul spune că de banii pe care îi vor aduna vor merge să mănânce pizza, asta este dorința lor de Paște.
Felicitările handmade, atracția târgului
La o altă masă, câțiva copii de la Centrul de zi „Speranța" din Criuleni, zâmbesc fericiți vizitatorilor. Fețele li se luminează și mai mult când cineva le cumpără câte o lucrare. „Acești copii sunt foarte retrași și complexați, iar activitățile manuale le dau încredere în propriile forţe, le dezvoltă dibăcia și creativitatea. Dacă vom reuși să strângem ceva bani, vom merge să cumpărăm toate cele necesare pentru micul nostru atelier", spune psihologul centrului.
Ecaterina și Paula, două fetițe de zece ani de la Centrul comunitar „Eurica", sunt maestre la meșterit bijuterii din mărgele. Au venit la târg cu câteva zeci de brățări și coliere, pe care le vând pe copeici. „Setul îl dau cu 25 de lei, dar le vând și separate. Le-am făcut în trei zile", spune, un pic rușinată, Ecaterina.