Piesele “Cloşca cu puii de aur”, bijuterii dacice, dar şi cadourile făcute de regina Victoria a Marii Britanii nepoatei sale Maria, logodnica principelui român Ferdinand, pot fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie.
Într-o sală de la subsolul Muzeului Naţional de Istorie din Calea Victoriei a fost inaugurată ieri expoziţia tezaurului României. Sala a fost redeschisă după câteva luni în care a fost refăcută şi modernizată. Potrivit directorului instituţiei, dr. Ernest Oberländer Târnoveanu pentru lucrările de restaurare din incinta muzeului a fost nevoie de mobilizarea a personalului muzeului şi firmelor partenere astfel încât lucrările să fie gata într-un timp record de doar o lună şi jumătate. “Suntem mândri că am reuşit să facem atâtea lucruri într-un timp atât de scurt fără să facem rabat la calitate. Sigur, nu am avut bani şi nici timp suficient să facem totul cum ne-am dori, dar este un prim pas care, pentru noi înseamnă enorm. Ne bucurăm că am reuşit să aducem în faţa publicului piese din tezaurul naţional de o valoare istorică şi culturală inimestimabilă”.
Într-o incintă tapetată în totalitate cu mov, dotată cu vitrine moderne şi instalaţie de aer condiţionat, pot fi admirate piese de excepţie artistic şi istorică precum “Cloşca cu puii de aur”, tezaure princiare getice de la Agighiol, Peretu, Poroina şi Craiova (sec. IV a. C.), tezaurele dacice de la Sâncrăieni, Surcea, Coada Malului, Herăstrău şi Senereuş (Sec. II-I a. C.) sau tezaurele de la Coşoveni (sec. V-VII p. C.).
Tot aici poate fi văzută Coroana de Oţel a regilor României, realizată cu ocazia proclamării Regatului în 1881la Arsenalul Armatei Române din Bucureşti din oţelul unui tun, marca Krupp. Tunul a fost capturat de soldaţii români de la armata otomană în timpul Războiului de Independenţă din 1877.
Alte piese notabile sunt sceptrele celor doi regi româ