Criza datoriilor suverane din zona euro a intrat într-o fază “letală”. Avertismentul vine de la miliardarul George Soros. Într-un editorial publicat în Financial Times, investitorul crede că departe de a fi soluţionată, criza a luat o întorsătură “urâtă”.
George Soros consideră că un dezastru este imminent, pentru că problema fundamentală nu a fost rezolvată: este vorba de adâncirea diferenţelor dintre ţările care s-au împrumutat şi cele care le-au finanţat, problemă ce continuă să se adâncească, în ciuda eforturilor Băncii Centrale Europene de a evita această criză a creditelor. Astfel, scrie investitorul, la începutul crizei, conştientă că activele şi pasivele denominate în euro erau atât de bine conectate, BCE a acordat credite pe termen scurt la dobânzi mici, pentru a evita un dezastru de necontrolat şi prăbuşirea zonei euro. Cu toate acestea, crede Soros, băncile centrale ale ţărilor creditoare vor rămâne cu creanţe substanţiale, imposibil de recuperat de la ţările creditate, ceea ce anticipează dezastrul care va urma.
Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a anticipat acest pericol, motiv pentru care acum militează împotriva extinderii nedeterminate a ofertei de bani şi a început să ia măsuri pentru a limita pierderile provocate de o eventuală destrămare a zonei euro. “Odata ce Bundesbank începe să se pună la adăpost de un eventual colaps, toată lumea va trebui să facă acelaşi lucru", remarcă George Soros. Bundesbank restrânge creditarea şi pe plan intern şi aceasta ar fi o bună strategie, dacă membrii îndatoraţi ai zonei euro nu ar depinde de cererea din Germania pentru a evita recesiunea. "Indiferent dacă moneda euro rezistă sau nu, Europa se confruntă cu o lungă perioadă de stagnare economică. Prin experienţe similare au trecut şi alte ţări: atât cele din America Latină, care au avut un deceniu de declin după 1982, cât şi Japonia, care a s