S-a sfârşit criza zonei euro? Miliardarul George Soros crede că nu. Nu numai că problemele nu s-au atenuat, dar în ultimul timp criza chiar s-a agravat. Sursa: Reuters
Banca Centrală Europeană a organizat un început de criză a creditelor prin intermediul facilităţii de refinanţare pe termen lung, este de părere miliardarul.
Vânzoleala pe care a generat-o această măsură pe pieţele financiare a ascuns problemele de substrat, dar situaţia nu va mai trena mult.
Problemele fundamentale nu au fost rezolvate, mai spune Soros, argumentând că diferenţa dintre ţările creditoare şi cele debitoare continuă să crească. Criza se pare că a intrat într-o fază mai volatilă, dar care se pare că este mai letală.
Soros a argumentat prin fapul că "la începutul crizei destrămarea zonei euro era ceva de neconceput", din cauza faptului că situaţiile financiare ale statelor erau interconectate.
Dar graţie facilităţii de refinanţare oferite de BCE şi a aversiunii care există acum împotriva bondurilor internaţionale, Soros este de părere că "în câţiva ani, destrămarea zonei euro va deveni posibilă, fără a se produce vreun şoc financiar, dar va aduce băncile centrale ale ţărilor creditoare în situaţia de a deţine promisiuni de plată pe care cu greu le vor putea exercita împotriva băncilor centrale ale ţărilor debitoare", a mai spus Soros.